Praha.cz

 
16. ročník Festivalu swingové hudby v Praze
Pondělí, 21. říjen 2013 07:46
16. ročník Festivalu swingové hudby v Praze

Národní dům na Vinohradech se ve dnech 6. - 7. listopadu 2013 stane svědkem již tradičního Festivalu swingové hudby. Letošní ročník je v pořadí již šestnáctý. Posluchači uvidí a uslyší žhavou hvězdu jazzového nebe, britského pianistu, skladatele a zpěváka v jedné osobě, Anthonyho Stronga. Ten se vrací do české republiky po obrovském úspěchu na loňském Československém jazzovém festivalu v Přerově. V Praze vystoupí poprvé, tak si jej nenechte ujít!


Podzimní čas a swing už tradičně v Praze patří k sobě. Potvrzuje to již 16. ročník Festivalu swingové hudby, který se zanedlouho koná v Národním domě na Vinohradech (Praha 2). Ve festivalovém programu vystoupí nejen umělci, jejichž kvalitu už čas prověřil, ale šanci dostanou, jako každoročně, i mladí interpreti, jejichž hvězda teprve míří vzhůru.


Naprosto jednoznačnou hvězdou festivalu je Anthony Strong, britský pianista, skladatel a zpěvák. Právě na jeho vystoupení zve Milan Hájek, ředitel Národního domu na Vinohradech, který festival tradičně pořádá: „Jsme velmi rádi, že se nám letos podařilo pro festival získat tu nejžhavější hvězdu první velikosti, britského pianistu a zpěváka Anthonyho Stronga. S velkým respektem o něm mluví nejen staří bardi jako Rod Stewart či velký B. B. King, ale i jeho o pět let mladší konkurent na poli mladého dynamického současného jazzu, kterým je Jamie Cullum.“


Koho tentokrát posluchači uvidí a uslyší?


Sestry HavelkovyV programu nebudou scházet ani stálice swingové hudební scény - Rozhlasový Big Band Gustava Broma řízený Vladimírem Valovičem, Sestry Havelkovy, The Swings, Prague Vienna Connection legendárního kontrabasisty Františka Uhlíře a také Ondřej Havelka s Melody Makers.


Kde a za kolik můžete pořídit vstupenky?


Vstupenky se prodávají v Národním domě Na Vinohradech, náměstí Míru 9, 120 00 Praha 2 a také v síti Ticketpro. Jejich cena začíná na 300,- a pohybuje se do 1 300,- (zvýhodněné vstupné na oba dva dny).


Podrobnosti o festivalovém programu najdete zde.


S čím přijeli jednotliví vystupující na 16. ročník Festivalu swingové hudby?


Anthony Strong je mladý hudebník, který se propracoval na špičku evropské i světové jazzové scény. Ve svém projevu spojuje tradici swingových a jazzových hvězd s mladistvou energií a schopností vřelé komunikace s diváky. Jeho čerstvé jarní album Stepping Out sklízí úspěchy po celé Evropě.


Rozhlasový Big Band Gustava Broma oslavil v roce 2010 sedmdesát let své existence. Zkušenosti a um starších hráčů se mísí s entuziasmem a nadšením nově příchozích a tak lze bez nadsázky říci, že mladý duch kapely je stále přítomen.


Sestry Havelkovy vystupují ve složení: Olga Bímová, Petra Kohoutová a Anna Vávrová. Jsou to dámy, které propadly kouzlu rané swingové hudby, která je plná rytmu, tance, inspirace, čistých ideálů, romantických lásek a snů.


The Swings - pražské vokální kvarteto, které posluchačům představuje originální a v Čechách ojedinělý druh hudební zábavy – stylový vícehlasý zpěv inspirovaný klasickým jazzem 30. – 60. let.


Ondřej Havelka a jeho Melody Makers se zabývají autentickou interpretací populární hudby období raného a vrcholného swingu od počátku let třicátých až k raným letům čtyřicátým.


František Uhlíř – Prague Vienna Connection je hudební projekt, který představuje zajímavé spojení dvou legendárních nestorů české jazzové scény a dvou mladých jazzových muzikantek z Vídně.


Foto: nardum.cz

pchj